Alf Tande-Petersen

Fra ReidarWiki
Revisjon per 25. nov. 2020 kl. 00:07 av Admin (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Alf Tande-Petersen, født 1950, er en norsk forfatter, journalist og programleder. I tospann med Øivind Blunck står han bak den festlige karakteren Reidar. Sammen har de blant annet skrevet en bok om Reidar, spilt inn kassettene Reidar kassetten og Casinokassetten og laget en helaftens film om Reidar. Kranglet med Norsk Rikskringkasting da Reidar ble boikottet av TV-kanalen som følge av et reklamestunt for Solo. I tillegg ble han beskyldt for plagiat:

Først med Reidar

Steinar Fjeld forsøkte seg i følge Tande-Petersen å tilegne seg rollen som opphavsmannen til Reidar og Bitten [1]:

Diskusjonen om opphavsrettighetene til "Reidar" og "Bitten" ruller videre, og det er ikke bare NRK som vil ha sin del av æren for tekstforfatter Alf Tande-Petersens populære TV-figurer. Sist ut i debatten er musiker og NRK-frilanser Steinar Fjeld, som hevder det var han som først skapte "Reidar" og "Bitten".

- De ble faktisk "født" i et P2-program sommeren 1985, sier Steinar Fjeld. Vi ville gjøre en sommervri på vårt program "Radio, radio", som vi gjorde om til "Oidar, oidar", ved å lese ordene bak frem. Vi trengte et ungdomspar, og jeg syntes at "Reidar" og "Bitten" var to glimrende navn.

- Selv spilte jeg rollen som "Reidar" mens en dame ved navn Ingrid Melhus var "Bitten". Vi gjorde dette i tre somre på rad med stor respons, og de to figurene ligner mistenkelig på TV-figurene. De kranglet seg mellom som kjærester gjør, og de var på interrailtur i Europa, sier Fjeld.

Bakhodet

- Mistenker du Alf Tande-Petersen for å ha kopiert dine radio-figurer?

- Jeg tror ikke Tande P. har gjort dette bevisst, men at han kanskje har tatt de to navnene et eller annet sted i bakhodet, uten selv å være klar over hvor han har hatt "Reidar" og "Bitten" fra. Jeg går ikke ut med dette for selv å kreve opphavsrettighetene, men siden diskusjonen om de populære figurene pågår for fullt, vil jeg bare minne om at "Reidar" og "Bitten" har vært fremført i P2 i flere år. Folk får dømme selv, sier Fjeld.

- Hva sier du til dette, Alf Tande-Petersen?

- Hvis jeg hadde vært klar over at to figurer ved navn "Reidar" og "Bitten" hadde vært fremført i radio, ville jeg selvfølgelig aldri ha benyttet meg av de samme navnene. Da jeg laget tekstene, var dette helt ukjent for meg.

Tåpelig

- Jeg synes dette er et tåpelig utspill fra Steinar Fjeld. Jeg har aldri trodd at en suksess skulle være så tung å bære. Vi har fått andre henvendelser også, fra folk som har benyttet de to navnene i amatør-revyer o.l.

- Hvor har du "Reidar" og "Bitten" og "Grøten" fra?

- Alle er hentet ut fra mitt tidligere skolemiljø i Trondheim. "Bitten" var min første kjærlighet. Pen jente, hun må gjerne melde seg, sier Tande P.

Forsinket NRK-reaksjon

Da programmet "Blikkbåx" tok pause i mai, ble Øivind Blunck og Tande-P. spurt av NRK om de ville spille inn en single, noe de ikke hadde anledning til akkurat da.

På det tidspunktet figurerte "Reidar" alt i reklame. Alf Tande-Petersen spør seg derfor om hvorfor NRK ikke reagerte da, siden dette tydeligvis er et stort spørsmål nå.

Kjære Steinar Fjeld!

Her er Alf Tande-Petersens svar:[2]:
Vg faksimile brev fra tandep.jpg
(Faksimile fra VG)

Du savner oppmerksomhet forstår jeg. Etter å ha lest dine uttalelser i VG om at det var du som «først skapte Reidar og Bitten». For å ta dette fra begynnelsen av: Jeg ble engasjert av barne- og ungdomsavdelingen i fjernsynet for å lage en underholdende tenårings-figur. Først foreslo jeg ei jente og ville ha Kine Hellebust i rollen.

Hun kunne ikke, på grunn av turné. Dermed ble det en gutt. Og det ble Øivind Blunck. Og det ble Reidar.

Og det ble Grøten og Myggen og klasseforstander Galåsen og Mutter'n og Fatter'n og Freddy og Vivi og Nina. Navn som Øivind og jeg kom fram til ut fra forskjellige innfallsvinkler.

Bitten er ei jente jeg var opp over øra forelsket i engang. For lenge siden. Du kan få se bilde av henne.

Reidar gikk på Singsaker Ungdomsskole i Trondheim og han bodde i nabolaget til Øivind i Oslo.

Grøten var en kompis fra Nidarvoll i Trondheim.

Nå tror jeg ikke navnene har vært avgjørende for suksessen med Bitten og Reidar — men det er selvfølgelig lettere å få et forhold til sine typer ved å bruke navn vi digger.

Du har meldt deg flere steder med kravet om å få en flik av Reidar og Bitten-suksessen.

Hvorfor?

Jeg svarte deg for en god stund siden i Søndag/Søndag — at jeg aldri har hørt om paret ditt. Og ingen andre jeg har prata med kan huske dem heller.

I VG går du lengre. Du sier at Bitten og Reidar «ligner mistenkelig på dine figurer . Folk får dømme selv.»

Det er mange mater å stikke seg fram på — du har valgt en usedvanlig dum én, syns jeg. Fordi den i sin smålighet og frekkhet sårer dypt.

Kom med manusene dine. Eller bånd. Og så lar vi folk få dømme.

Men gjør det fort , for jeg har en følelse av at fotografen og sminkøsa og lydtekniker'n som jobba på Reidar-opptakene også snart vil melde seg med krav i boet. Skuffet hilsen fra Tande-P

Kilde

  1. VG (23. august 1988, side 39), skrevet av Per Lillelien.
  2. VG (24. august 1988, side 41), skrevet av Alf Tande-Petersen.