Bjarkøygutten

Fra ReidarWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjarkøygutten fraktet minkfór mellom Fredrikstad og Drammen i 30 år før den ble kjøpt av Peismureren

Bjarkøygutten er tittelen på båten som Peismureren kjøpte.

«Bjarkøygutten trekker litt mot høyre i dag, sa'n» ~ Reidar

«Da faren til Grøten kjøpte båt her, så var det ingen som ble noe særlig overraska da han kom hjem med den rånebåten, så ut som et flytende St. Hans-bål. Bjarkøygutten het den, men Grøten og jeg døpte den øyeblikkelig om til Liket, ikke sant» - Reidar

Ulykker

Det skjedde et par ulykker i forbindelse med denne båten: I lasterommet, hvor bestemora til Grøten smalt i bånn, og på bryggen i Fjällbacka, hvor Peismureren glemte fortøyningen.

Lasterommet

«Det var den første kvelden, vi skulle legge oss, og bestemora til Grøten spurte: Hvor er køyene hen her a? "I salongen", sa Peismureren, og begynte å fjerne lukene til lasterommet. "Vær så god, du gamle, stig på. håhå". "Salongen", skrøyt'n! Han hadde bare slengt fem skumgummimadrasser nerri lasterommet, og på gølvet stod det ei gammal gardintrapp og dirra! Bestemora til Grøten begynte å klatre ned stigen helt stiv av skrekk. Da hun nesten var kommet ned, så smalt'a i bånn gitt.»

Da gutta kom opp med bestemora mellom seg etter ulykken, spurte Grøten med en noe oppildnet stemme: «Hva er et denne balja har blitt brukt til a?» De fikk til svar at den har gått i fast rute mellom Fredrikstad og Drammen de siste 30 årene - med minkfór.

I følge Reidar luktet det så man fikk belegg på tenna der nede, og så ikke hånda foran deg på grunn av gul giftgass.

I Fjällbacka

Da familien Grøten og Reidar skulle dra fra marinadans i Fjällbacka, hadde Peismureren glemt hele fortøyninga og ga full gass, sånn at påler og kaiplanker fløy gjennom lufta. «Bjarkøygutten trekker litt mot høyre i dag» sa Peismureren da dette skjedde. Han gjorde aldri opp for seg etter ulykken.

Referanser